There was an error in this gadget

Monday, September 19, 2011

malam yang mula larut

jari-jari bergerak mengikut susunan abjad di atas papan kekunci ini... namun tidak dpt di agak kepantasannya..

minda bergerak memikir.. merenung dan menilai apa yg telah terjadi hari ini..
hari semakin tua...
tiada apa yg dpt mengubah hari-hari supaya menjadi spt semalam...
semalam adalah semalam... kotak semalam telah dikunci rapi dlm jurang dan ruang ingatan...

malam... tanda berakhirnya episod hari ini...
malam... manusia mula merebahkan sang badan yg tadi siangnya penuh dgn jerit perih kerja..
malam... mata mula layu...
malam.. sunyi..
terfikir... bagaimana pula mereka yg melalui kehidupan malam? seronok?
malam... selamat malam manusia...

SABAR

... bertanya pd dri, adakah semua yg berlaku ini balasan dariNYA atas dosa-dosa semalam?
Kau Maha Mengetahui ya Allah..
berikan aku kekuatan untuk aku menempuh segalanya dengan SABAR..
sesungguhnya tiada yg sempurna dlm hidup ini melainkan RAHMAT dariMU...

apa yg aku harapkan..

tiada lg air mata penyesalan mengalir di pipi. terus pandang kehadapan demi sebuah kehidupan yg tenang dan selesa...
setiap kali aku bersujud padaMU.. disitu kedamaian yg sangat2 indah dpt aku rasakan..aku mahukan kedamaian itu...

tabahlah wahai hati... aku pasrah dengan takdirMU....



Friday, September 16, 2011

'kau tak pernah jauh' teringat memori dulu...




p/s: skrg dh xde DULU dh..... ini cite dulu.....

selamat hari malaysia !

pepagi td tgk sambutan hari m'sia kt tv..
mmg sambutan yg patut di puji la... semua pemimpin-pemimpin negara turun padang...
aku bangga aku rakyat malaysia... yeehaaaa...
bertuah la kita idup di bumi m'sia ni yg xde peperangan,persengketaan, kebuluran n bla..bla..bla.. klu nk dibandingkan dgn negara lain-lain tu... alhamdulillah...

'jgn tanya apa yg negara beri pd kita, tp tanya lah pd dri kita apa yg kita dh beri pd negara'

kerja aku mmg memberi tanggungjawab utk membimbing anak-anak bangsa kita ni yg dh jauh terpesong. so.. aku dpt rasa yg sbenanye generasi 'y' kita ni byk yg buta sejarah. that's why dorg x amik kesah pn yg dorang tau hnya melaungkan dan tgk bunga api... hmmmm...

bila tgk pemimpin-pemimpin negara dr dulu smpai sekarang... mmg aku kagum. lantang bersuara dan penuh semangat...
teruja aku...



p/s: terigin nk jmpe Tun Dr.Mahathir Mohd.. he is brilliant...

Thursday, September 15, 2011

kemaafan itu adalah terbaik

pernah menyimpan dendam?

aku takk la...! walaupun pernah bersengketa tp ak x penah la nk menyimpan dendam pd sape2. memang kemaafan itu adalah terbaik. dalam hidup ni semua orang nak kan ketenangan, nak kan kebahagiaan..

"tidaklah bertemu dua orang islam, lalu berjabat tangan melainkan diampunkan dosa bagi keduanya sebelum keduanya itu berpisah." (riwayat Abu Dawood)

suatu ketika dulu... aku dan seorang sahabat, Peah (bukan nama sebenar)..
mmg kitorg baik n close sesangatnye...dr blaja sampaila dh keje pn same2, pegi mane2 berdua.. byk yg kitorg share bersame. bole dikatekan macam kembar la... mmg masing2 x berkira antara satu sama lain...byk kenangan pahit manis yg masih tersimpan dalam kotak ingatan kami...
ntah mcm mne terjadilah suatu peristiwa... satu persengketaan antara kami... hilanglah sebuah kepercayaan antara aku dgn dia..
kami masing2 x bertegur... dia mula mencari salah aku dan aku kecewa kenapa die bole buat aku hilang kepercayaan pd dia...
akhirnya dia pergi.. mungkin dgn cara tu bole buat jiwa kami lapang...
lama jgk kami diam... sampaila suatu ari... bl kemarahan tu dh ilang, kami dpt slow talk... atlast... kami berbaik semula!.. walau sebesar mane kesalahan tu.... bl ati bole memaafkan maka ketenangan dan kebahagiaan itu milik kita...
persahabatan kami membuatkan kami lebih mengerti dan matang dlm menempuh idup ni...
alhamdulillah..akhirnya kami temui jalan yg kami cari... terima kasih Ya Allah...
friends never ends beb!!!.............

si chumell ku cakkk!!







foto by : haris miran fotoshutter

ni adalah foto-foto anak-anak buahku yg aktif dan cihat2..
hehehe... semoga kalian membesar dengan sihat dan kuat!
luvssss.... *hugs* mwahhhhh!!


mereka suka hot!

kenapa aku buat tajuk tu?

sbenanye aku ni bukanla nk sibuk tp dari ape yg aku perhatikan la... kenapa setengah perempuan ni suka sgt nk hot-hot. x heranla dr segi fesyen, lifestyle n so on la kn.. nak tunjuk yg dorang ni ikut trend terkini.. plak tu mengaku 'saya suka seksi' yerk... kau tu islam kan?
yg lelaki ni pulak terasa mereka ni sangat bangga la konon dapat gf n wife yg hot-hot ni... tp kan sbenanye dorang x sedar yg dorang ni makin lame makin mkn hati.. dah sah2 sang wife tu buat dosa n sang suami la yg menanggung dosa sang wife tu..kesian-kesian.

whatever la... aku pn bukannye jeles pn tgk pompuan yg hot-hot ni.. tp kesian kan dorang je.. ye la,idup ni sementara je. kite x tau ajal maut tu akn sampai bila2 masa.. kite blh la bangga idup atas dunia ni.. nnt di akhirat xde ape yg kita ada kecuali amalan dan kebaikan kita.uiks..cm ustazah la pulok!huhe.. tp itulah hakikatnye...

"Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka." wallahua'lam

jadi, renung-renungkan dan selamat beramal....